Carles Lindín - Introducció a la literatura digital
CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com
   
 

Benvinguda

Acabeu d'entrar en la "Introducció a la literatura digital". En cap moment intentarem establir un combat amb la literatura tradicional (en paper). Ens interessa la literatura, tota, més enllà de fronteres nacionals i de períodes concrets. Ens interessa la literatura com a art i també com a joc. Ens interessa la literatura com a reflex de la societat que la produeix. És per això que ens interessa la literatura digital. Un estil-gènere-tipologia nou? Ja ho veurem.

La societat digital, la societat de la informació i del coneixement, la societat en què vivim varia constantment, evoluciona en paral·lel a (en realitat impulsada per) les innovacions tecnològiques. Aquest concepte abstracte d'innovació tecnològica, que sovint va associat al món empresarial, va trencar fronteres amb l'aparició del PC i del programari d'ús no professional. I tot això a un cost molt baix; tot i el preu d'equips informàtics, penseu en l'augment constant de prestacions i en la davallada de preus des dels anys 80 del segle passat fins a l'actualitat. Qui se'n podia permetre un? Ara la batalla no és per l'adquisicó del terminal sinó pel preu/qualitat de l'amplada de banda de connexió a Internet.

Aquesta democratització tecnològica (de fet només al que anomenem primer món, i dins d'aquest a un sector) ha comportat que moltes tasques quotidianes hagin passat a un entorn digital (compres, aprenentatge, relacions socials). I la literatura no ha estat una excepció.

En aquesta introducció veurem què és la literatura digital, una literatura en transformació. Empeltar l’ADN dels bits en l’arrel de la literatura pot crear tota mena d’éssers/obres de difícil descripció. Però sovint amb l’interès d’un procés que no sabem cap a on va. En un món on l’evolució tecnològica és constant, les tipologies textuals que li són associades també.

Estem davant d'una generació d’híbrids (les noves textualitats) que ens donen informació dels elements que els constitueixen, que ens obliguen a plantejar-nos nous dubtes, analitzar noves realitats des d'una òptica diferent. És la perplexitat davant la transformació. Som com Jeff Goldblum a La mosca (de David Cronenberg), on interpreta un jove i revolucionari investigador que per error posa en contacte el seu ADN amb el d’una mosca. Els espectadors assistim a la transformació en directe, amb una barreja de perplexitat, por i expectació.