Carles Lindín - Introducció a la literatura digital
CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com
   
 

Alumnes

Els alumnes es veuen obligats a intercanviar idees i opinions a través del correu electrònic i de fòrums en línia. I les consultes al professorat també prenen forma escrita. Per tant, l'alumne ha de reflexionar abans sobre les seves idees i inquietuds, les ha d'ordenar i manifestar de forma coherent i adequada, lluny de l'espontaneïtat oral en la classe presencial. L'alumne és conscient que el seu missatge serà llegit per altres: tant el professor com els companys.

Els estudiants en un sistema virtual evidencien un major domini de l’expressió escrita que la mitjana, que tan sols escriu amb certa formalitat per a treballs concrets o als exàmens finals.

I dèiem que en les classes presencials es produeixen intervencions dels alumnes. O no. La realitat en la majoria de les facultats i estudis consisteix en el tradicional esquema de professorat que explica (o es dedica a la classe magistral) i alumne que copia apunts i estudia per al dia de l’examen. Per tant, la relació humana i la capacitat de reflexió per l’intercanvi continu augmenten exponencialment. Usualment els dubtes sobre una matèria afloren pocs dies abans de l’examen, quan comença l’estudi. En sistemes virtuals, l’aprenentatge es gradual i els coneixements s’assoleixen poc apoc, i així es consoliden millor.

D’altra banda la potència de l’hipertext ajuda els alumnes a posar en relació coneixements, a exercitar el coneixement associatiu, veure-hi relacions. És més, els alumnes poden compartir els seus treballs en una aula virtual.

Tot el que s’ha apuntat, la fi de l’existència d’una estructura piramidal, així com l’accés a informació de qualitat a Internet, converteix els alumnes en subjectes actius i autors en comptes de passius i receptors. Precisament això pot crear un canvi d’actitud un cop l’alumne veu que pot participar de/en l’adquisició de coneixement.

Aquesta participació dels alumnes pot semblar molt teòrica. El millor és posar exemples. En l’apartat Treballs d'estudiants en format hipertextual del web d’Hermeneia trobareu precisament això, treballs de qualitat que han desenvolupat alumnes.