El préstec bibliotecari de llibres digitals: bon incentiu per al sector

El préstec bibliotecari de llibres digitals: bon incentiu per al sector

Segons l’informe Situación actual y perspectivas del libro digital en España II. La producción española de libros digitales y su distribución y venta en la Red, els ebooks representen el 18 % dels llibres registrats a Espanya, fet que semblaria augurar una bona implantació del suport entre els lectors. Però la quantitat de títols publicats no es correspon amb les xifres de facturació, que el 2010 va representar només el 2,4 % dels ingressos totals del sector. Per tant, augmenta la publicació, però la demanda real del mercat no avança al mateix ritme.

D’altra banda, segons l’enquesta Hábitos de lectura y compra de libros en España 2011, els lectors en format digital (llibres, revistes, diaris, webs, blogs…) representen el 52,9 % de la població, però només el 6,8 % realitza lectures de llibres digitals (al semestre). Per tant, més de la meitat de la població llegeix en digital, però no llibres.

D’aquestes dades es pot concloure que a Espanya aumenta la producció (l’oferta) de llibres digitals, la meitat de la població llegeix formats digitals però només un sector reduït s’apropa al llibre digital.

Davant d’aquesta realitat, es poden plantejar diverses causes:

– Falta d’oferta. Tot i l’augment, els catàlegs digitals són inferiors als de paper.

– Problemes en l’adquisició del lector (com triar-lo, durabilitat…).

– Problemes en l’adquisició del llibre (com compra-lo, els DRM…).

L’oferta s’ampliarà amb el temps. Cal solventar el segon i el tercer punt, que es relacionen amb el desconeixement en l’ús i funcionament d’un nou mitjà. És per aixo que una bona solució seria la implantació de serveis de préstec de llibres digitals en les biblioteques públiques. D’aquesta manera augmentaria el coneixement sobre el lector i l’adquisició de llibres. Un servei que hauria d’anar acompanyat del préstec dels dispositius i de l’assessorament. De manera que des de les biblioteques públiques es dinfongués la diversa tipologia de literatura: ebooks, llibres enriquits, realitat augmentada, llibresApp… Un camí per crear públic i mercat editoral, especialment quan molt de públic no s’hi acosta per manca de facilitats.

Algunes iniciatives destacades de préstec de llibre digital són:

3M

OverDrive

Be Sociable, Share!

About the Author