Mort l’imperi de la frase curta i ràpida en la literatura?

Mort l’imperi de la frase curta i ràpida en la literatura?

Qui deia que s’ha d’escriure amb frases curtes, directes i amb vocabulari general. Evidentment no. Una cosa és la parla, la comunicació oral, i una altra de ben diferent la llengua escrita i, encara més, la literària.

Joan Tudó ens ofereix A butxacades, un seguit de contes enllaçats en la disgregació, en què es constata la importància del treball d’orfebre literari. Com aquell qui coneix la importància dels silencis en les partitures, distribueix espais, comes, punts i comes i punts a darrera hora que doten de pausa i ritme els paràgrafs llargs. Una mostra de com el pensament imbricat, delicat, precís no ha d’anar lligat a la rapidesa de l’ordre subjecte-verb-predicat.

Com a mostra, aqui teniu l’inici del volum:

“Tot sovint, quan baixo al poble i visito els meus pares, en el moment d’entrar a saludar el meu pare, que a l’hora que arribo, després d’un trajecte en tren i en l’autobús de la tarda, un dels dos únics autobusos que cada dia arriben fins al poble dels meus avantpassats, és sempre assegut al sofà mirant la tele mentre descansa de la feina (però també, i sobretot, quan hi ha un dinar familiar i la distribució de les cadires m’hi deixa acarat, enfront mateix d’aquella paret), hi retrobo els quadros que vaig pintar en aquella època durant la qual ja deixava enrere la infantesa però encara no havia entrat decididament en l’adolescència i rebia classes, un parell de quadros a l’oli que pengen al mur del menjador, degudament emmarcats en substitució de l’enorme pintura que durant la meua infantesa va ocupar el mateix pany de paret, el que es troba al damunt del sofà (que també ha anat variant al llarg dels anys) sobre el qual ens barallàvem per seure a l’hora de mirar la televisió, i que representava una mena de paisatge muntanyenc presumptament alpí: un bosc d’avets, dos casamates, un rierol i uns tucs blavissos al fons, contra un cel entre boirós i crepuscular.”

P. 11-12.

Lectura d’un conte en el programa L’hora del lector:

Be Sociable, Share!

About the Author