La tecnologia amplia la literatura

La tecnologia amplia la literatura

Agustín Fernández Mallo acaba de publicar El hacedor (de Borges), Remake, on a més d’una versió en paper de l’obra borgiana (que inclou referències a internet) Fernández Mallo ha treballat en una versió digital per a l’iPad, que anomena una versió enriquida. D’aquesta manera pot incorporar imatges, vídeo i la possibilitat de visitar els enllaços.

L’etern debat entre literatura en format paper, el seu trasllat a l’entorn digital en forma d’e-book (allò que anomenem literatura digitalitzada) i literatura digital (només pot consumir-se en entorns digitals atès el fort component de programació) poc a poc deixa espai a la naturalitat, que cada autor circuli per allà on cregui oportú.

Els dispositius iPad, tot i no ser, en sentit estricte, un e-book, a la pràctica s’estan convertint en l’estàndard a seguir, de manera que en poc temps els lectors actuals amb tinta electrònica (fins i tot els de color) passaran al cementiri tecnològic. Si bé la lectura no és tan amable i els ulls se’n ressenten, es guanya en interactivitat i en incorporació de continguts diversos. Ja veureu com en poc temps sentireu a parlar dels e-books interactius.

Però no perdem la perspectiva, revisitar obres des de l’àmbit digital no és nou. Eugenio Tisselli fa anys va crear l’obra de literatura digital El libro flotante de Caytran Dölphin, on selecciona els fragments que l’obra original resporta d’un llibre fictici (Estuario) i ens odereix completar, augmentar, permutar-ne el contingut. Es tracta d’una obra de creació en què els usuaris-lectors poden incorporar comentaris als fragments, fins i tot crear-ne distorsions mitjançant un sistema informàtic incorporat per l’autor. A més, s’obre la possibilitat a la incorporació de fragments nous, que de retruc podran ser novament comentats i distorsionats. Per tant, una obra en constant creació/transformació.

eugenio

En aquesta línia d’ús, reconstrucció i reelaboració d’obres preexistents, destaca Poemas no meio do caminho de Rui Torres, on a partir d’Amor de Clarice Lispector elabora un text mòbil que ens apareix per la pantalla. Unes paraules a través de les quals ens podem submergir, navegar-hi… fins i tot fer canvis sobre el text mentre n’escoltem la locució. La nostra lectura, les variacions que hi fem no han de quedar en el buit digital, poden aparèixer publicats automàticament al blog de l’obra.

rui

Be Sociable, Share!

About the Author