Imatges de dona

Imatges de dona

El 8 de maig és el dia de la dona treballadora, una diada que ens serveix per reflexionar sobre quina ha estat la visió de les dones en les arts plàstiques.

Preguntar-se com és que en els museus les dones gairebé només tenen cabuda com a com a objecte de l’art (com a models, hi apareixen pintades, esculpides, retratades) i tan sols en comptades ocasions com a productores d’art, com a artistes. Per no dir que les interpretacions del cos femení, així com de les seves activitats socials, sempre ens ha arribat mediatitzada per l’ull masculí, que crea norma i realitat a partir de la seva visió andocèntrica del món.

Les Guerrilla Girlsun col·lectiu d’artistes feministes, nascut a Nova York el 1984, denunciava que “les dones han d’anar despullades per entrar en el M. Museum? Menys del 3% de les artistes en les seccions d’art modern són dones, però el 83% de nus són femenins.”

getnaked05

Precisament avui s’ha inaugurat l’exposició Heroínas al Thyssen-Bornemisza (Madrid, del 8 de març al 5 de juny), amb la voluntat de difondre la figura de dones actives, independents, desafiants, inspirades, creadores, dominadores, triomfants; com veieu, els trets relacionats amb els estereotips masculins, que són marcats com a positius (altra cosa seria determinar la veritable positivitat d’aquests models imposats/creats per l’home).


94

Edward-Hooper_54123585795_53389389549_600_396

En aquesta via de donar visibilitat a les dones, l’editorial Maeva ha publicat un parell d’obres (d’aquelles que fan de bon regalar per l’encertat format visual):

– Stefan Bollmann: Las mujeres que leen son peligrosas. Recull pictòric de dones llegint.

Stefan Bollmann: Las mujeres que escriben también son peligrosas. Selecció de dones escriptores, des del segle XII.

En una altra entrada parlaré dels textos bàsics del feminisme, per qui vulgui fer-hi un cop d’ull.

Be Sociable, Share!

About the Author